Verantwoord wedden
Zoals velen van de lezers hier wel zullen beamen, kan online wedden op voetbal erg leuk zijn. Dat is nu eenmaal het opzet van online bookmakers, om een vorm van entertainment te bieden. Maar sommige spelers hebben moeite met online gokken op een verantwoorde manier te doen. Ze gaan het zien als een vorm van winstbejag, en dan kan het snel uit de hand lopen. Enter ‘Verantwoord wedden’ ofwel ‘Responsible Gaming’. Daarover hebben we enkele tips en tricks samengeraapt. Deze adviezen geven we onze lezers graag mee, om problemen zoals gokverslaving en enorme verliezen te voorkomen.
Let op, enkel voor 18+
Bewust wedden, hoe doe je dat?
Ben je ouder dan 18 jaar, dan kan je dus ook online gokken. Maar hoe ga je daar bewust mee om? Hoe zorg je ervoor dat je niet in de financiele problemen komt? Het gezellig houden is prioriteit. De bookmakers maken er een prioriteit van om geen minderjarige spelers te aanvaarden. Maar dat wil niet zeggen dat volwassenen ook geen gokprobleem kunnen ontwikkelen, en daar wordt slechts zelden naar gekeken. Uiteraard bieden ze wel tools aan om spelers hun verlies te beperken. Denk maar aan stortingslimieten en cool-down periodes, waarbij je jezelf tijdelijk kan laten uitsluiten.
Natuurlijk blijven bookmakers grote bedrijven met slechts een hoofddoel, en dat is natuurlijk: winst maken. Laat je daarom niet vangen door te denken dat ze je wel op tijd zullen signaleren als het te ver gaat. Het is in je eigenbelang dat je bewust omgaat met zulke online gokspellen. Je bent tenslotte zelf verantwoordelijk voor je inzetten. Bovendien ben jij de enige die zicht heeft op jouw inkomsten en uitgaven.
- Bepaal op voorhand het budget waarmee je wil spelen, en hou je daar ook aan. Speel nooit met geld dat je niet kan missen.
- Hetzelfde geldt voor de tijd die je aan de online casino’s of bookmakers spendeert. Beperkt jezelf tot een aantal uren per week of maand.
- Speel alleen spellen waarvan je de spelregels ook kent. Als je strategisch niet mee bent met de regels, is het logisch dat je verliest. Het huis heeft immers altijd een voordeel op de spelers. Dat toeval speelt dus al in je nadeel als speler.
- Speel nooit wanneer je onder invloed van substanties bent. Of dat nu alcohol of andere drugs zijn, wees je ervan bewust dat deze je perceptie aantasten. Door het hoge entertainsments-gehalte en de kans op winst, verlies je al sneller controle over je eigen genzen als je onder invloed bent. Speel dus alleen kansspelen wanneer je nuchter bent.
- Kies uitsluitend voor betrouwbare bookmakers met een Nederlandse licentie. Die worden immers nauw gecontroleerd door de Kansspelautoriteit. Deze bescherming is geruststellend voor de spelers, maar niettemin: hou jezelf in toom en reken niet op anderen om je te redden wanneer het fout gaat.
Gokproblemen? Het kan iedereen overkomen
Gokken is niet geheel zonder risico. De kans op gokverslaving is namelijk altijd aanwezig. Wanneer je begint met spelen is het zeer belangrijk dat je een budget bepaald alvorens je gaat spelen. Ga hier nooit overheen, ook al ben je binnen een paar minuten door je budget heen. Probeer ook vooral nooit om een verloren inzet terug te winnen. En dit zeker niet wanneer je hier meer geld voor moet neerleggen als wat je van te voren van plan was.
We vermelden ook nog graag dat gokproblemen kunnen voorkomen bij alle leeftijden. De categorie 18- tot 24-jarigen worden nog net iets strenger gecontroleerd, aangezien die een hoger risico lopen. Dat neemt niet weg dat sommige volwassenen door hun gedrag in de penarie komen, ook op latere leeftijd. We raden daarom iedereen aan om verantwoord om te gaan met gokken. Implementeer de tips die je vindt op deze pagina en wees je te allen tijde bewust van de gevaren van gokken.
Voel je vooral niet gefaald als mens als het toch te ver is gegaan. Weet dat je niet alleen bent, en dat er ook tal van organisaties ontstaan die mensen met gokverslaving helpen.
Waar kan je terecht met (beginnende) gokproblemen?
Een gokverslaving bij jezelf of anderen in je omgeving kan je herkennen aan diverse factoren. Speel je langer dan dat je gepland had? Stort je steeds meer en ga je over je limiet? Blijf je je verlies najagen? Word je fysiek ongemakkelijk als je verlies maakt (zweten, kwaaltjes, hoofdpijnen)? Dat is het moment waarop je best twee keer nadenkt over je gokgedrag.
Als je merkt dat je toch moeite hebt om verantwoord te spelen, of je al over de schreef gegaan bent. In dat geval zijn er gelukkig bepaalde organisaties die hulp bieden. Zo kan je contact opnemen met de volgende instanties.
CRUKS: laat jezelf uitsluiten
Zelfuitsluiting van (online) wedden is de stap die je kan nemen, als je heb besloten dat je niet meer wil spelen. Dit kan heel eenvoudig via het CRUKS-register. Dit is het Centraal Register voor Uitsluiting Kansspelen, speciaal opgericht voor mensen die zich willen laten blokkeren van online gokken. Dat kan voor een bepaalde periode van ten minste 6 maanden. Of je kan het meteen extreem serieus aanpakken en jezelf laten uitsluiten voor een periode van 99 jaar. Na het aanmelden bij CRUKS zal je op geen enkele goksite met Nederlandse licentie meer kunnen aanmelden, tot jouw voorgestelde periode afloopt.